Lecitinas

     Lecitinas yra į riebalus panaši sudėtinė medžiaga, randama kiekvienoje organizmo ląstelėje. Jis priklauso medžiagų grupei, vadinamai fosfolipidais. Fosfolipidai įeina į visų organizmo ląstelių membranų sudėti. Lecitinas dalyvauja riebalų ir cholesterolio skaidyme, todėl gerina riebaus maisto virškinimą, neleidžia organizme kauptis riebalų pertekliui, mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį organizme ir didina „gerojo“ cholesterolio kiekį apsaugodamas kraujagysles nuo aterosklerozės. Lecitinas svarbus ląstelių aprūpinimui maisto medžiagomis ir deguonimi. Lecitino sudėtyje yra B grupės vitaminams priskiriamų medžiagų – cholino ir inozitolio. Cholinas svarbus normaliai kepenų veiklai, gerina atmintį, palaiko normalią odos būklę, mažina plaukų slinkimą ir riebalavimąsi. Inozitolis lėtina organizmo senėjimo procesus. Lecitinas randamas daugelyje gyvulinių produktų (jautienoje, kiaulienoje, avienoje, kepenyse, kiaušinio trynyje), taip pat sojų pupelėse, kviečių gemaluose, žemės riešutuose.