Čili pipiras

(Capsicum frutenscens)

  Pipirų ankštys turi daug gydomųjų savybių – gerina virškinimą ir skatina endorfinų (laimės hormonų) gaminimąsi, kurie sukuria malonumo pojūtį ir mažina skausmą.Čili pipirai turi labai daug kalio, magnio, geležies. Raudonuose čili pipiruose yra daug karotino (provitamino A),B grupės vitaminų, ypač vitamino B6, vitamino C. Pipiruose randama medžiaga – kapsaicinas, jis turi teigiamą poveikį kraujo cholesterolio kiekiui, taip pat veikia kaip antikoaguliantas. Turint aukštą arterinį kraujospūdį čili gali būti alternatyvūs vaistai nuo hipertonijos. Mokslininkai nustatė, kad suvalgius čili pipirą  išsiskiria milžiniškas kiekis energijos ir visuomet prakaituojama. Čili didina  kūno temperatūrą ir tuo pat metu degina atliekamus riebalus.